Emocions
Inicio un nou projecte. Tot comença. Tan si és un encàrrec d’algú com un projecte propi, hi ha moltes decisions a prendre. El comptador es posa a zero. El cap no para de donar voltes sobre les mides, el disseny, el tipus de fusta. Traus i metxes ? Encadellat? O cua de codurnella ?
Necessito un paper !
i llapis i goma i un regle ….i les línies comencen a visibilitzar-se sobre el paper: rectes, corbes, línies d’acotació… tot prèn forma , però fa falta decidir molts detalls com les unions i l’estètica, i imaginar quin resultat final tindrà el projecte.
És quan tota l’experiència es deixa veure i m’ajuda en les decisions.
Sí, el dibuix s’assembla ja molt al que acabarà sent en realitat.
La fusta entra en escena. Massissa si és adeqüat pel projecte i de vegades de diferents tipus i colors. Tot i que es tracta de fusta en brut, sense treballar, és el primer material que puc tocar del projecte. Aquesta fusta es convertirà en les potes d’un tamboret o bé el sobre d’una taula o també, i perquè no, en un humil prestatge.
Ara cal tallar la fusta. En cada tall s’evapora la possibilitat de tornar endarrere ! Si m’equivoco , aquella fusta haurà de servir per a una altra cosa però no per aquest projecte. Així de radical és l’ofici. Per a aquells que estimem la fusta i la respectem, l’equivocació no forma part de l’equació.
Ribotejar els taulons i anivellar-los és el següent pas. Tampoc aquest procediment admet vacil.lacions. Tots ells han de tenir el mateix gruix, ni un mil.límetre de més o de menys.
Tot bon ebenista ha de tenir suficients habilitats per a corregir i refer petits entrebancs de la fusta , com emplenar un nus amb resina o repelar una cantonada. L’experiència torna dalt de l’escenari.
Després de ferir la fusta tot marcant el lloc on tot plegat encaixarà i de fer els talls perfectes, puc fer una presentació amb totes les peces ja construïdes. Per primer cop comparo paper amb realitat, pensament amb fets, somnis ideals amb , de vegades, projectes no tan perfectes.
Encara cal fer un llarg camí fins arribar a culminar la feina…
Quan començo a encolar les peces sempre tinc la sensació d’entrar en un camp de mines. Intentant treballar amb la màxima exigència, no hi estic mai satisfet i sempre veig parts mínimes del moble que podien estar millor, de vegades molt millor: són les mines que han explotat en silenci i que van deixant un rastre d’imperfeccions, unes cicatrius en la fusta en que l’experiència tornarà a ser protagonista per a intentar minimitzar ho.
Ja a les acaballes, una cera o vernís empolainaran el resultat final, que ja no es pot millorar ni amagar més i que determinaran el caràcter de la peça.
Els japonesos valoren les imperfeccions. Llàstima que aquí no fessim el mateix. El client que fa un encárrec , hi veuria en les cicatrius l’ànima d’aquella taula o el caràcter en una cadira i disfrutaria més d’aquell mobiliari.
Projecte acabat !
Moment per a les fotos i per a sentir-se complagut amb un resultat que, freqüentment, és l’esperat.
Entrego el projecte i recordo el camí efectuat. Des de el primer minut al cap on tot passava ,fins a aquest instant, on aviat el comptador tornarà a posar-se a zero a l’inici del següent projecte.
Gràcies Joan !
Fotografia per Roberto Feijoo
Autor convidat — Joan Carles Giner
Fuster amateur, Barcelona